EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK
TRÓPUSI ORSZÁGOKBA UTAZÓ TURISTÁK RÉSZÉREEgy trópusi utazás felejthetetlen élmény, de számos egészségügyi veszély rejt magában. Ha az utazó betartja az alapvető megelőző egészségügyi szabályokat (hygieniai,óvatosság, oltások, gyógyszeres megelőzés), az egyéni és a csoportos, szervezett utazások is biztonságosak lehetnek.

Biztonságos utazás = Előre kivédeni a veszélyeket! 

Malária ellenes gyógyszerek és szúnyogcsípés

A malária a Föld nagy részén előforduló potenciálisan életveszélyes megbetegedés. A malária gyakorlatilag teljesen megelőzhető malária-ellenes gyógyszerek megfelelő szedésével és a szúnyogok elleni védekezéssel. Az orvos az Ön által kiválasztott területen hatékony gyógyszert fog felírni, melyet Önnek már az utazás megkezdése előtt 1-2 héttel el kell kezdeni szedni és a hazatérés után négy hétig folytatni. Amennyiben a hazatérés után influenzaszerű tüneteket észlelne magán, azonnal forduljon kezelőorvosához a malária kizárása céljából. Egyetlen gyógyszer sem nyújt azonban 100 %-os védelmet a malária ellen és a szúnyogok egyéb kórokozókat is terjeszthetnek, ezért óvjuk magunkat a szúnyogoktól. Kora reggel és napnyugtakor hordjon hosszú ujjú inget és hosszúnadrágot. Alváskor használjon az ágy felett szúnyoghálót. Bőrét védje szúnyogriasztó szerekkel, zárt térben alkalmazzon szúnyogriasztót, szúnyogirtót és mindig ellenőrizze az ablakok és ajtók réseit.

Oltások

Bizonyos országokban két oltást követelhetnek meg kötelezően Öntől: a sárgaláz és a fertőző agyhártyagyulladás elleni vakcinációt. Mindazonáltal számtalan olyan ajánlott oltás létezik, mely hasznos lehet trópusokon gyakran előforduló fertőző megbetegedés ellen. Időben konzultáljon az orvossal, hogy az utazás megkezdése előtt megfelelő idő álljon rendelkezésre a védettség kialakulása szempontjából. (Az oltásokat részletesen lásd a túloldalon.)

Hasmenés a trópusokon - a megelőzés szempontjai

Csak palackozott vizet igyon és a fogmosáshoz is azt használjon. Csak sértetlenül csomagolt italokat vegyen. A szénsavas vizek biztonságosabbak, mivel sokkal nehezebb csapvízzel feltölteni, azaz hamisítani a palackokat. Amennyiben palackozott ital nem hozzáférhető, használjon szűrőt, fertőtlenítő tablettákat és mindenképpen forralja a vizet legalább egy percig. Ne kérjen jégkockát az italába. Lehetőleg kizárólag jól átfőzött és átsütött ételeket, valamint melegen tálalt ételeket fogyasszon. Ne vásároljon semmit utcai élelmiszerárustól. Mindenképpen hámozza meg a gyümölcsöt vagy a zöldséget, vagy saját maga mossa meg tiszta vízzel. Kerülje a salátákat.

Ne egyen fagylaltot, nyers húsokat és majonézt. Ha Ön dohányzik, dohányzás előtt mosson kezet!

Hasmenés jelentkezése esetén igyon sok folyadékot, szükség esetén használjon rehidrációs folyadékot, hasmenés elleni tablettákat, vagy előzetes megbeszélés alapján antibiotikumokat.

Egyéb tanácsok

A trópusi nap veszélyes lehet, ezért hordjon kalapot vagy napernyőt, bőrét napvédő krémekkel óvja a leégéstől.

Néhány gyógyszer érzékennyé tesz a napsugarakkal szemben. Soha ne fürödjön a trópusokon természetes édes vizekben. A tengerben való fürdés cápa- és koralmentes helyeken biztonságos. Ne járjon mezítláb, helyenként a tengerben is ajánlott szandál viselése. Fejlődő országokban a nemi betegségek és az AIDS gyakori előfordulása miatt óvakodjon az alkalmi szexuális kapcsolatoktól. Az AIDS szúnyogcsípéssel nem terjed.

Sürgős szükség esetén alkalmazható gyógyszerek

Hasmenés, köhögés, láz jelentkezése esetén szükség lehet olyan szerekre, melyeket célszerű magunkkal vinni trópusi utazásokra. Kérésére "házi patika" javaslatot állítunk össze. A gyógyszerek alkalmazásának pontos indikációját, módját, idejét és esetleges mellékhatásait az orvos részletesen elmagyarázza Önnek.

Hazaérkezés után

Amennyiben röviddel hazatérés után panaszai vagy kóros tünetei (például hasmenés, hányás, sárgaság, izzadás, hidegrázás, láz, köhögés, bőrkiütés) jelentkeznének, haladéktalanul forduljon szakemberhez. A trópusi betegségek túlnyomó többsége ellen hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre, de az időbeni felismerés alapvetően fontos.

Házi patika

  • Görcsoldó: pl. Papaverin, NoSpa
  • Has fogó:
    • hosszú távú bélfertőtlenítő: Bolus Adstingens
    • heveny: Imodium
  • Lázcsillapító, fájdalomcsillapító: Algopyrin, Rubophen
  • Antibiotikum: Ciprobay (lázas hasmenés esetén 2x1 tabl. 5 napig)
  • Szuku, fényvédő
  • Neomagnol (vízfertőtlenítő)

Utazás előtti tanácsadással, oltások beadásával forduljon bizalommal trópusi szakorvosainkhoz:

A Fővárosi Szt. László Kórház Központi Szakrendelőjének ENTERSOFT rendelésén, Dr. Makara Mihály és Dr. Szlávik János főorvosoknál. (1097. Budapest, Gyáli út 5-7.  Tel: 455-82-28; 455-82-64)